2030-ban tiltja be a benzines és dízel autók értékesítését Anglia

Hivatalos jelleggel jelentette be Boris Johnson, Anglia miniszterelnöke, hogy 2030-ban tényleg véget ér az országban a dízel és a benzin üzemű járművek értékesítése. A hibridek még 2035-ig maradhatnak.

Anglia 2030-ban végleg leszámol a kizárólag benzines és dízel hajtásláncokkal személyautók és kishaszongépjárművek terén. A hír most már mondhatni, hogy hivatalos, hiszen azt maga Boris Johnson brit miniszterelnök jelentette be.

A miniszterelnök elárulta még, hogy ez a mozzanat annak a tervenek a része, mely szerint 2050-re teljesen emissizómentessé kell válni az ország iparának és közlekedésének.

Persze, ez állami segítség nélkül nem igazán megy, ezért a mostani bejelentés kitért arra is, hogy a jövőben az angol kormány 2,8 millió angol fonttal járul hozzá az ipari és a közlekedési felzárkóztatáshoz. Ezen keretet olyanokra költik majd, mint például elektromos töltőhálózat kiépítések vagy pedig angol gyárak akkumulátorgyártásra való felkészítése.

Fontos megjegyezni, hogy a 2030-as időpont csak a ténylegesen benzines vagy gázolaj meghajtásos autók tilalmát jelenti, jelen állás szerint a hibridek árusítása 2035-ig megmarad majd. Utána viszont jön a teljes emissziómentesség, azaz már csak tisztán elektromos autók lesznek megvásárolhatók a szalonokban.

Az angol tiltásnál már csak a norvég kormány hozzáállása a szigorúbb, akik már 2025-ben elkezdenék a kipufogós járgányok értékesítésének a megszüntetését.