2022-ben érkezik Wankel-motorral szerelt elektromos Mazda

A Mazda bejelentette, hogy 2022-ben lép piacra a hatótávnövelő benzines motorral szerelt elektromos MX-30, mely egyben a legendás Wankel-motor újjáéledése is lesz. Az eladások megugrását remélik ettől a japánok.

Azt már egy ideje már tudni lehet arról, hogy készül a Mazda első elektromos autójának a hatótávnövelő benzinmotorral szerelt változata, sőt, az sem titok, hogy ez egyben a Wankel-motor újjáéledése is lesz. A japánok ugyanis ezzel a módszerrel oldják majd meg, hogy a hajtásban vállalt egykori szerepe helyett, inkább mintegy aggregátként termeljen majd áramot ahhoz, hogy tovább lehessen elektromosként autózni.

A Nikkei Asia magazin most azt is elárulta, hogy mikor várható az első ilyen MX-30-as: 2022 első felében. Egyelőre az nem tisztázott még, hogy a motor milyen specifikációkkal bír majd a kisegítő motor, de a Wankel megoldás lényege pontosan az, hogy nagyon kis mérettel is nagy teljesítményt képes leadni, így egy kimondottan visszafogott dimenziókkal, súllyal és rezgéssel rendelkező megoldásra számíthatunk, ami tökéletes kiegészítője lehet majd az elektromos autózásnak.

Kell is ez a Mazdának, az MX-30 eladások ugyanis a jelentések szerint közel sem úgy alakulnak, amire a gyáriak számítattak, hiszen az előre tervezett 1000 darabos havi értékesítés helyett ennek csak legjobb esetben is a fele jött össze nekik. Ez leginkább annak tudható be, hogy a mai EV felhozatalban a 200 kilométeres hatótáv már nem túl acélos, a hatótávnövelő csomag pedig könnyen megduplázhatja a megtehető távolságot, ami már több vásárlót fog becsábítani a szalonokba a japánok tervei szerint.