A Red Bull-lal fejleszt új szuper-sportkocsit az Aston Martin

Alig néhány hete még arról találgatott a nemzetközi szaksajtó, hogy a Force India csapat partnereként beszáll-e a Forma-1-be az Aston Martin. Az ügylet nem jött létre – most már sejthetjük, miért: a brit gyártó bejelentette, hogy a Red Bull istállóval és annak főtervezőjével kezdtek bele egy izgalmas projektbe. A cél: olyan utcai autót készíteni, amely akár egy F1-es betontorpedóval is felveszi a versenyt.

A Red Bull sztártervezője (egyben a Forma-1 legsikeresebb dizájnere), Adrian Newey vezeti az Aston Martin csúcsprojektjét, amelynek célja egy olyan utcai autó megalkotása, amely minden szempontból új mércét állít fel az utcai sportkocsik kategóriájában. A patinás brit márka nagyon magasra helyezné a lécet, hiszen vezetője, Andy Palmer szerint olyan szuper-sportkocsit fejlesztenek, amely a Forma-1-es autók köridőihez hasonló eredményeket lehet képes produkálni. Az AM-RB001-es kódnevű jármű Marek Reichman, az Aston Martin főtervezője szerint „egy teljesen új gondolkodásmódot testesít majd meg”. Ennek részleteiről persze egyelőre nem közöltek még semmi konkrétabbat, csak annyit, hogy az új szuper-sportkocsi középmotoros lesz (ez első az Aston Martin történetében), és a Forma-1-es autókéhoz hasonló, bonyolult, turbós benzinmotorra alapuló, többszörös energia-visszanyerő rendszerrel kombinált hibrid hajtásláncot kapna.

A brit Autocar értesülései szerint mindössze 99 példány készül majd az AM-RB001-esből az Aston Martin úgynevezett Q divíziójánál, amelynek feladata hasonló különlegességek tervezése lesz majd a jövőben is. A gyártás beindítását 2018 elejére tervezik. Az új szuper-Aston ára alighanem a márka mostani csúcsmodellje, a Vulcané fölött lesz majd, becslések szerint nagyjából 3 millió fontot (forintban tehát egymilliárdos nagyságrendű összeget) kérnek majd érte.