Koncepcióval ünnepel a BMW

Száz évvel ezelőtt alapították a BMW-t, bár a cég csak később kezdett személyautókat gyártani. Most egy jövőbemutató tanulmányautóval vetítik előre a következő száz év autózását.

Látványos show-val ünnepelte megalapításának századik évfordulóját a BMW. A cég persze csak később kezdett személyautók gyártásával foglalkozni, eleinte repülőgépmotorokat, majd motorkerékpárokat készítettek. A BMW a második világháború után még kisautóiról volt ismert, de csakhamar a versenysportban és a prémiummárkák között is megvetették a lábukat. Jelenleg a MINI és a Rolls-Royce segítségével a luxusautók teljes kínálatát lefedik, az elektromos és konnektoros hibrid autókkal pedig a jövő felé kacsingatnak.

Az évfordulós show-n mutatták be a Vision Next 100 névre keresztelt futurisztikus tanulmányautót. A 4,9 méter hosszú és 1,37 méter magas, áramvonalas formájú karosszéria anyaga rugalmas, így a kerekeket is beburkolták a jobb légellenállás érdekében. A prototípus természetesen önvezető üzemmóddal is rendelkezik, ilyenkor a kormányzásra használt kezelőszerv visszahúzódik, az ülések pedig egymás felé fordulnak, hogy az utasok beszélgethessenek egymással. A műszerfalon egyáltalán nincsenek kijelzők, hiszen minden fontos információt a szélvédőre vetítenek.

A Vision Next 100 hajtásáról nem árult el részleteket a BMW, de bizonyára elektromotorral képzelték el a tanulmányt. Az idei esztendő az ünneplés jegyében telik a BMW-nél, így az év második felében egy MINI, egy Rolls-Royce és egy BMW motorkerékpár tanulmányát is bemutatják majd.