Kiktől féljünk az utakon?

Holland statisztikák szerint a Hondásokkal történik a legtöbb baleset. Hasonló, típusbontásos hazai statisztikák hiányában íme néhány érdekes közlekedésbiztonsági adat Németalföldről!

A tavalyi baleseti statisztikák szerint Hondából törik a legtöbbet – derül ki az autoweek.nl nemrég közölt cikkéből. Az adat Hollandiára vonatkozik, hasonló vonatkozású hazai statisztika sajnos nem áll rendelkezésre. De talán a külföldi adatok is érdekesek lehetnek – ha másért nem, hát csak az érdekesség kedvéért.

A Hondák törési aránya 1000 járműből 71. A második helyen a Mercedes-Benz modelljei állnak, a harmadik pedig a Volkswagen, amelynek autóparkjából évente 5,9 százalékot amortizálnak le kisebb-nagyobb mértékben. A gondos hollandok azt is kimutatták, hogy mikor kell a legjobban vigyázniuk magukra a közlekedőknek: csütörtökönként este 5 és 6 között következik be a legtöbb baleset, míg a legkevesebb kedden délután 2 és 3 között. Még egy figyelemre méltó adatot közöltek a holland autós oldal szerkesztői: a legtöbb súlyos vagy halálos baleset azokon az utakon következik be, amelyeken legfeljebb 60 km/h a megengedett sebesség – a legkevesebb pedig azokon, ahol százzal is hajthatunk. Persze, ebből nem az következik, hogy minél gyorsabban megyünk, annál nagyobb biztonságban vagyunk, úgyhogy emiatt senki se kezdjen száguldozni!