12 hengeres motort mutatott be a Volkswagen

Egy vadonatúj 12 hengeres motort mutatott be a Volkswagen, a turbós erőforrás a jövő Audi, Bentley és Volkswagen típusait mozgatja majd.

2002-ben a Volkswagen Phaeton orrában mutatkozott be a német gyártó W12-es erőforrása, amely 6,3 literes szívóváltozatban az Audi A8-ast, turbótöltővel pedig a Bentley különböző modelljeit is mozgatja. Most a Volkswagen elkészítette ennek a motornak a modern utódját. Az új W12 TSI közvetlen befecskendezéssel és kétlépcsős turbófeltöltéssel készül, és a Volkswagen-csoporton belül elsőként a Bentley szabadidő-terepjárója, a Bentayga orrában mutatkozik be 2016-ban. A későbbiekben az Audi A8 és a Volkswagen Phaeton utódjaiban is megjelenik majd.

A teljesítményére nem lehet panasz, hiszen az új W12 TSI teljesítménye 608 lóerő 6000-es fordulatszámon, a legnagyobb nyomatéka pedig elképesztő 900 Nm. Az ezzel szerelt típusok kevesebb, mint 4 másodperc alatt elérik majd a százas tempót, a végsebességük pedig akár 300 km/óra felett is lehet. Az új motor ugyanakkor takarékosabb is elődjénél, mégpedig 30 százalékkal, a start-stop rendszernek és a részterhelésen lekapcsoló hengereknek köszönhetően ugyanis 250 g/km alatt marad a széndioxid-kibocsátása.