A Volkswagen és a BMW is óriás akkumulátor gyárba fektetett nagy összegeket

Megtörtént az alapkő letétel az új Svédországban épülő akkumulátor gyár helyén. Az óriás beruházás mögött a Northvolt cég áll a BMW és a Volkswagen támogatásával.

A BMW és a Volkswagen is óriási tőkével állt a Northvolt cég mögé, aki pedig a svédországi Skelleftea városa mellett felépülő óriás akkumulátor gyár kivitelezéséért és üzemeltetéséért felel. Most megtörtént az alapkő letétel, amin a cég alapítója, Northvolt Peter Carlsson elárulta, hogy milyen fontos mérföldkő egy ilyen létesítmény megépítése.

„Nem csak a cégünk, hanem egész Európa új szintre lépett ezzel a beruházással. A jövőt tekintve most már készen áll a kontinens az elektromos közlekedés elterjedésére, ezzel csökkentve a CO2 lábnyomunkat, óvva a környezetünket”- mondta Carlsson.

Elhangzott az is, hogy a gyár építése augusztusban kezdődik meg, a termelés pedig 2021-ben indulhat majd el. Az üzem kezdetben 16 GWh-s kapacitással rendelkezik majd évente, ami csak 4 GWh-val marad el a Tesla Gigafactory 1-től, ám ezt pár éven belül meg szeretnék duplázni a befektetők. Már ez is impozáns teljesítmény, ám a felmérések szerint ha tényleg megindul a nagy mértékű elektromos átállás, akkor nem lesz elég, ezért gyorsan be is jelentették, hogy Németországban is épül majd egy ugyan ekkora üzem a későbbiekben.