Luxus sportkabrióból csinált raligépet a Jaguar

A Jaguar igencsak nosztalgiázós kedvében van manapság. Pár hete jelentették be a „Chequered Flag Special Edition” modelleket a 70 éve piacra dobott első sportkocsijuk tiszteletére, most pedig igazi rali járgányt csináltak az F-Type modellből.

A Jaguar amikor bejelentette a kockás zászlóval ékesített speciális F-Type szériát, akkor azt is elárulta, hogy ez csak a jubileumot ünneplő akciósorozat első felvonása. Most lerántották a leplet a következőről is, ami drasztikusabb lépés, mint amire számítani lehetett.

Régen lapos sportkocsikat is indítottak rali versenyeken, így volt, aki a Jaguar modelleket választotta erre a célra. Ennek állít emléket a mostani átalakítás. Mi történt? WRC versenyautót faragtak az F-Type-ból.

Az átalakítás minden pontjánál az FIA szabályokat vették figyelembe. Így került be a bukócső, a homológ ülés hatpontos biztonsági övvel és a tűzoltó készülék az autóba. Az orrára extra fényszórókat is szereltek, így az éjszakai futamok sem jelenthetnek problémát.

Azt nem árulták el a gyáriak, hogy az F-Type raliautó összkerekes, vagy csak hátul hajt, azt viszont tudni lehet, hogy a gyári hasmagasságon emeltek egy keveset, illetve a futóművet is megerősítették, hogy bírja a strapát. A meghajtásról a gyártó saját négyhengeres turbós egysége gondoskodik 296 lóerős teljesítménnyel.

Egyelőre csak két darabot készítettek el a versenyautóból, de nem kizárt, hogy ha van érdeklődés, akkor többet is összeraknak belőle.