Mercedes-Benz EQA Concept: a közeljövő elektromos autója

A közeljövő elektromos fejlesztéseinek irányát villantotta fel a frankfurti autószalonon a Mercedes-Benz az EQA tanulmánnyal.

EQ-sorozatnévvel jelennek majd meg a közeljövő elektromos autói a Mercedes-Benz kínálatában. A leendő modellek főbb technikai és formai irányait villantotta fel a frankfurti autószalonon most bemutatott EQA Concept névre keresztelt tanulmányautó. Sorozatgyártású változata 2020-ban jelenhet meg a piacon. A városi kompakt 400 kilométeres hatótávolságra képes 60 kWh-os akkumulátor-csomagjával, amelyet ráadásul 10 perc alatt fel lehet tölteni 100 kilométer megtételére elegendő energiával. A meglehetősen nagynak számító hatótáv nem jelenti azt, hogy az autó hajtásláncát kimondottan spórolásra optimalizálták volna, hiszen a 272 lóerős összteljesítményű elektromos motorpár segítségével öt másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra az autó.

Bár az EQA sorozatgyártású változata 2020-tól kapható lesz, a tanulmányautó mégsem csupán ebből a szempontból bír jelentőséggel, hiszen ez az előfutára a márka valamennyi következő EQ-szériás modelljének is. Ezekből pedig a tervek szerint lesz majd sok, hiszen egy C-osztályos, egy SUV- és egy E-, illetve még egy S-osztályos modell is készül majd, ezekből áll majd össze a Mercedes 2025-re ígért, teljes elektromos portfóliója.