Véget ér az örökké ingyenes Tesla-töltés

Ami várható volt, most bekövetkezett: hamarosan fizetőssé válnak az eddig korlátlanul ingyenesen használható Tesla Supercharger töltők.

2012-ben a Tesla-alapító Elon Musk megígérte, hogy az elektromos autóihoz épített Supercharger gyorstöltő-hálózat örökké ingyenesen használható lesz. De várható volt, hogy ez nem lesz mindig így: most bejelentették, hogy a jövő évtől az új Tesla-tulajdonosok már csak korlátozott alkalommal tölthetik fel autójukat ingyenesen. Aki 2017. január elsejétől rendel új Teslát, már csak évente 400 kilowattórányi töltést vehet igénybe ingyenesen a Supercharger hálózatról, amivel mintegy 1600 kilométert tehet meg. Az ezen felüli használatért valamilyen díjat kell fizetni, és bár még nem árulták el, mennyit, de azt ígérik, hogy nem lesz drágább, mint egy benzines autó megtankolása. Még szerencse.

Elon Musk már korábban egyértelművé tette, hogy a hamarosan érkező, kisebb kategóriás Model 3-hoz nem lesz ingyenes a Supercharger hálózat. Azok a Model S és Model X tulajdonosok, akik 2017. április 1-ig megkapják új autójukat, még korlátlanul tölthetnek, az utána érkezőknek azonban már fizetni kell majd. Ezzel szeretnék rávenni a Tesla-tulajokat arra is, hogy a hétköznapi használathoz ne a gyorstöltőt használják, az ugyanis csökkenti az akkumulátor élettartamát, és csak a hosszabb utazásokhoz vegyék igénybe a fél óra alatt 80%-os töltöttséget biztosító állomásokat. Amiből világszerte már 4600 működik, a befolyó összeget ennek a bővítésére használják fel. Mivel a hálózat térképén a tervezett állomások között Magyarország is szerepel, hamarosan talán nálunk is működik majd egy Supercharger.